Noua Casă 2021 (Prima Casă) – toate informațiile de care ai nevoie

  • de Romeo Olanescu
  • 3 ani ago
  • 1

Pentru cei dornici să-și achiziționeze în anul 2021 o locuință și nu beneficiază de întreaga sumă, și în acest an, Ministerul de Finanțe alocă un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei pentru programul Noua Casă în 2021. Noua casă vine să înlocuiască vechiul program Prima Casă și aduce unele schimbări. Ce rămâne este marja fixă a dobânzii, de 2% dar la care se adaugă de această dată IRCC (indicele de referință pentru creditele consumatorilor). Vom vedea în articol care este diferența între ROBOR și IRCC cât și toate detaliile legate de creditul Noua Casă în 2021.

Ce aduce în plus Noua Casă 2021 față de Prima Casă

Programul guvernamental Prima Casă a început în anul 2009, pentru a facilita obținerea unui credit în timpul crizei financiare globale din 2008 și pentru a relansa cumpărarea de locuințe. Până în 2020, FNGCIMM – Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a oferit garanții și promisiuni de garanție în număr de peste 280.000. Adică peste 280.000 de familii au putut să își achizitioneaze o locuință prin programul Prima Casă. Valoarea totală a garanțiilor se ridică la peste 25 miliarde de lei.

În 2021 fondurile alocate programului Noua Casă sunt în valoare de 1,5 miliarde de lei, ceea ce ar fi de ajuns să acopere peste 18.000 de dosare. Dosarele pot fi depuse încă din data de 26 martie 2021.

Dobânda pentru un credit Noua Casă este în continuare cea mai mică pentru un credit destinat achiziției de locuințe. Dobânda este alcătuită din marja fixă de 2% la care se adaugă IRCC. Începând cu 2 mai 2019 s-a luat deciza ca pentru creditele cu dobânda variabilă în lei, indicele ROBOR să fie înlocuit cu un nou indice IRCC, de care vom discuta mai jos.

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie