Piața rezidențială din Brașov decolează odată cu aeroportul

  • de Romeo Olanescu
  • 7 luni ago
  • 1

Chiar dacă mai puține decât anii precedenți, aproape 3.000 de locuințe ar putea fi livrate anul acesta pe piața din orașul Brașov, dar și în împrejurimi. Dintre acestea, 400 sunt pentru închiriere în scop turistic, potrivit datelor SVN.

Un mare plus ar fi și deschiderea aeroportului, care ar putea fi un imbold pentru cei care vor să lase Capitala în urmă și să se mute.

„Există, spre exemplu, persoane care au luat în calcul o relocare în Brașov, însă necesitatea de a parcurge câteva ore până în București, Sibiu sau chiar Cluj-Napoca pentru a călători în străinătate i-a determinat să amâne decizia. În curând, această problemă nu va mai exista”.

La fel ca în București sau alte piețe, cumpărători sunt cei care vor să-și îmbunătățească spațiul locativ și să facă upgrade. Pe lângă ei, mai sunt și cei care s-au mutat aici pentru că orașul e mai aproape de munte și oferă mai multe posibilități de petrecere a timpului liber. O altă categorie de cumpărători sunt cei care își doresc o a doua locuință, de vacanță. La toți aceștia se adaugă și investitorii care sunt în căutarea unor randamente mai mari.

Prețuri în creștere

Prețul mediu pentru apartamentele din Brașov este de 1.590 de euro/metru pătrat util, iar prețurile pentru cele noi sunt deja pe plus cu 10%. În cazul apartamentelor vechi, creșterile sunt ceva mai mici, de câteva procente.

„Pe anumite segmente, suntem la același nivel ca în 2022. Segmentul premium înregistrează rezultate foarte bune și vedem o cerere consistentă și pe segmentul mass market. Rămâne de văzut ce vor aduce lunile următoare. Stabilizarea dobânzilor, și chiar scăderea ROBOR, care are încă un impact psihologic, pot să readucă în piață o parte din cererea afectată de creșterea dobânzilor din 2022 și începutul lui 2023”

Și Brașovul are suburbiile lui. Mii de locuințe au fost livrate în localitățile Târlungeni, Ghimbav și Sânpetru. Proiectele rezidențiale din aceste localități, cu acces facil spre oraș, au fost construite pentru cei cu bugete mai reduse, sau mass-market cum li se mai spune.

Pe termen mediu însă, și localitățile din inelul 2 al orașului, precum Râșnov, Vulcan, Bod sau Prejmer, vor atrage și ele interesul investitorilor.


Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie